Levenskeuzes: hoe weet je nou wat je gelukkig maakt?

Je bent een twijfelende twintiger of dertiger die een leven mag bouwen zoals jij dat wil. Je hebt met bloed, zweet en tranen je bachelor of master afgerond, bent aan een carrière begonnen en de wereld ligt aan je voeten. Je staat voor grote keuzes als ga ik een huis kopen en wil ik nu al kinderen of ga ik eerst op wereldreis, maar door alle mogelijkheden zie je ineens door de bomen het bos niet meer en voelt je overweldigd.

Herken je dit:

  1. Tot nu toe is alles ongeveer verlopen zoals je had gepland. Je hebt een diploma, een baan, vrienden, een woning en mogelijk een relatie. Je verwachtte perfect gelukkig te zijn, maar je voelt je vooral ongelukkig en onrustig.
  2.  Als je in het weekend op een feestje staat en anderen vragen hoe het gaat, glimlach je en zegt goed. Tegelijk zeurt de vraag ‘Is dit het nou?’ in je achterhoofd. Je zou het liefst van je leeftijdsgenoten weten of ze met dezelfde vraag worstelen of dat het aan jou ligt, maar vraagt niks.
  3. Je voelt de druk om aan het ‘perfecte plaatje’ te voldoen. Naast het eerdergenoemde rijtje, moet je natuurlijk ook een fantastisch figuur hebben, een mooi huis kopen in plaats van een flatje huren, alle hotspots in de wereld bezoeken en in het weekend met energie, na een drukke werkweek, in een club staan. Je staat te lachen op de zoveelste babyshower of bruiloft met stiekem de angst dat je achterloopt. Je scrolt dagelijks langs de perfecte beelden op Instagram, waarvan je weet dat ze niet echt zijn, maar toch wil je ook zo uitblinken.
  4. Je weet dat niet al je wensen haalbaar zijn en dat je ongelukkig wordt van aan allemaal tegelijk werken. Je doet nu veel dingen half, waardoor je niet het resultaat behaalt dat je wilt en/of niet echt trots bent. De zelfkritische gedachten blijven rondcirkelen in je hoofd. Je beseft je dat je keuzes moet gaan maken, maar weet niet hoe je dit moet aanpakken, dus stelt ze uit.
  5. Hoe langer je keuzes uitstelt, hoe meer spanning je voelt opbouwen. Je hebt wel ideeën over welke belangrijke keuzes je wilt maken, maar bent bang om anderen teleur te stellen en de andere opties weg te doen. Wat nou als je verkeerd kiest en de andere opties weg zijn? En als je spijt krijgt en je omgeving denkt ‘I told you so’?

Zolang je niet doet wat jij echt wil, waar jij blij van wordt en vooral hiervoor durft te kiezen, zul je nooit echt alles uit je leven halen. Hoe meer je keuzes maakt die kloppen bij wie je echt bent en die matchen met je gevoel, hoe meer geluk je zult ervaren. Elke keer dat iets positief voelt, bouw je vertrouwen op in jezelf. Hier kom je niet door alleen logica te volgen, eeuwig te twijfelen of verwachtingen van anderen te volgen. Sterker nog, je loopt dan steeds groter risico op het ontwikkelen van echte psychische problemen. Niet voor niets is de groep mensen die hier serieus last van heeft het grootst tussen de 25 en 35 jaar. Zonde! Je leven is al druk genoeg en de twijfel kost bergen energie. Mogelijk kom je er vanzelf uit, zonder hulp, maar hoeveel onnodige frustratie en tijd gaat dat je kosten, terwijl je al weinig ruimte over hebt?

Waarom moeilijk doen, als het makkelijker kan? 

levenskeuze club