Online masterclass: Leer keuzes maken

Pizza of pasta?
Kinderen of wereldreis?
Huis kopen of bedrijf opzetten?

Je zelfvertrouwen, focus en energie vergroten? Leer dan de kunst van het kiezen!

Wij zouden De Levenskeuzeclub niet zijn als we geen cursus zouden aanbieden over keuzes maken 😉

Er is geen levensfase wanneer je meer belangrijke keuzes moet maken, dan in de twintig en dertig. ‘Wil ik kinderen?’, ‘Welk beroep ga ik kiezen?’, ‘Wil ik ondernemen of in dienst?’, ‘Ga ik op reis of koop ik een huis?’ en ‘Wat voor partner is goed voor mij?’. Hiernaast heb je ook nog de dagelijkse keuzes te maken als ‘Pizza of pasta?’, ‘Sporten of Netflix?’ en ‘Gezelligheid of slapen?’.  Als je ondernemer bent, komen hier nog veel meer keuzes bij, over bijvoorbeeld de ontwikkeling van je bedrijf als ‘Wil ik personeel aannemen?’ of ‘Investeren of uitkeren?’. Je neemt honderden, zo niet duizenden, beslissingen per dag, dus “ik kan niet kiezen” bestaat niet, maar moeite met kiezen kan je wel onnodig zeeën aan tijd en energie kosten, die je als ondernemer vaak al tekort komt en veel beter aan ontspanning of plezier kunt besteden. Vermijding en de spanning van niet kiezen kan je zelfs serieuze mentale en/of fysieke klachten opleveren, als paniek of nekpijn. 

Herken jij een of meerdere van deze lasten:

* Vastlopen en piekeren door geanticipeerde spijt:
Wat nou als je de verkeerde keuze maakt en dan een fantastische kans mist? Of achter komt te lopen en opzichte van je omgeving of andere jonge ondernemers? Als je achteraf toch liever samen was gebleven en nu spijt hebt?

*Kansen misloopt:
Je doet te lang over het maken van een keuze, waardoor de kans aan je voorbijgaat. Of je kiest niet, waardoor fantastische kansen niet op je pad komen die je wel had gehad als je ervoor was gegaan. Of je bent zoveel tijd bezig geweest met de voor- en nadelen afwegen dat je geen tijd meer had voor actie.

* Moeite met prioriteiten stellen:
Je voelt je overweldigd door alle keuzes die je moet maken en die gaan allemaal door elkaar heen lopen. Waar moet je beginnen? Aan steeds meer kanten voel je getrek, maar jij merkt te bevriezen en hebt steeds het gevoel op de verkeerde dingen te focussen

*Gebrek aan zelfvertrouwen en twijfelen over wie je bent:
Het meeste overkomt je gewoon. Zonder beslissingen te nemen, zal je je snel stuurloos voelen en worstelen om duidelijke doelen te stellen of een richting in je leven te vinden. Wie ben je en wat wil je?

* Problemen met je partner en/of vrienden:
Besluiteloosheid kan het moeilijk maken om compromissen te sluiten, maar een gezonde relatie kan niet zonder. Daarnaast kan het voor de ander onveilig voelen als je bijvoorbeeld niet kiest om wel of geen moeite te stoppen in de relatie of niet kiest voor open communicatie (oftewel vermijdt).

* Stress en angst of somberheid:
De keuzes die je nog moet nemen stapelen zich op en er blijven maar nieuwe vraagstukken op je af komen. Dat stemmetje in je achterhoofd is het ene moment wat stiller dan het andere moment, maar blijft je altijd lastigvallen. Niet kiezen geeft stress, maar verkeerd kiezen ook. Wat nu?

Na de masterclass ben je hier veel beter in:

* Je bouwt zelfvertrouwen op:
Het nemen van beslissingen alleen al geeft je een goed gevoel over jezelf, al is het spannend. Als je achteraf de ‘goede’ keuze blijkt te hebben gemaakt, voelt dit lekker. Als je de ‘foute’ keuze hebt gemaakt, leer je hiervan én bouw je zelfvertrouwen dat je hiermee kunt omgaan. Hierdoor is een ‘foute’ keuze in de toekomst minder eng. Kortom, als je kiest, bouw je zelfvertrouwen op, wat ook de uitkomst. Eigenlijk is niet kiezen de enige fout die je kunt maken.

* Je wordt effectiever en efficiënter:
Door sneller keuzes te leren maken, ben je minder tijd kwijt met wikken en wegen en piekeren, dus dit scheelt tijd en energie. Daarnaast loop je minder kansen mis en kom je vaak zekerder op anderen over, waardoor je vaak ook nog meer kansen gegund worden.

* Je weet beter wie je bent:
Het proces van keuzes maken dwingt je om na te denken over jouw waarden, doelen en prioriteiten in het leven. Dit bevordert je zelfbewustzijn en helpt bij het creëren van een leven dat daadwerkelijk bij jou als mens past. Je neemt eigenaarschap over je eigen toekomst, i.p.v. dat het je overkomt, en dat gevoel overgeleverd te zijn wat je nou weer overkomt, verdwijnt.

* Je doet nieuwe ervaringen op, dus je leert:
Door keuzes te maken en de gevolgen ervan te ervaren, leren je waardevolle lessen over wat goed werkt en de volgende keer beter kan. Door oefening bouw je skills, ervaring en kennis op.

* Meer focus:
Je kunt besluiten wat voor jou echt prioriteit heeft en je hierop concentreren. Je kunt je energie richten op doelen en activiteiten die je vooruit helpen, in plaats van je tijd verspillen aan twijfelen en piekeren. Daarnaast verdwijnt dat irritante, afleidende stemmetje in je achterhoofd die je steeds doet herinneren aan het twijfelonderwerp.

* Ontspanning:
Onzekerheid, twijfel en piekeren leveren spanning op. Keuzes maken verlicht dit én geeft je meer zelfvertrouwen dat je tegenslag aankan, wat aanvullend voor nog meer ontspanning zorgt. Daarnaast heb je meer tijd voor ontspanning, omdat je deze niet besteedt aan twijfelen. 

Wat leer je in deze online masterclass keuzes maken?

 • De basisprincipes van besluitvorming: wat zegt de wetenschap? 
 • De rol van emoties bij keuzes maken
 • Ratio: de vooroordelen van je hersenen
 • Risico’s inschatten
 • Hoe beïnvloed wie je bent welke keuzes je maakt?
 • Handige technieken voor keuzes maken
 • Stressmanagement en keuzemoeheid
 • Hoe je vooral beter geen keuzes kunt maken
 • In actie komen
 • Praktische oefeningen om beslissingen te oefenen

Vragen over deze online masterclass Leer keuzes maken

 1. Wanneer kan ik beginnen met de masterclass?
  Op 17 juni 2024 gaat de masterclass live. Als je je voor die tijd inschrijft, wordt je per mail op de hoogte gehouden (bijvoorbeeld van onze nieuwe podcast, jeej!) en ontvang je op 17 juni ’24 je inloggegevens om echt van start te kunnen gaan.

 2. Hoe lang heb ik toegang tot de masterclass?
  Je hebt één jaar de tijd om de masterclass te voltooien (of meer keer te doorlopen om nog beter te worden in keuzes maken).

 3. Hoeveel tijd kost het me om deze masterclass te doen?
  Het kost je ongeveer 2 uur om de hele cursus te doorlopen. De masterclass bestaat uit meerdere modules die allemaal opgebouwd zijn uit korte videos. Je kunt de masterclass dus prima in stukjes doen. Daarnaast geven we je allerlei oefeningen die je helpen om beter te worden in keuzes maken. Het is volledig aan jou of je ze wilt doen, maar hoe meer oefening, hoe beter je erin wordt.

 4. Waarom is jullie masterclass zo goedkoop? Is de kwaliteit dan wel goed?
  Wij vinden dat juiste kennis over mentale en fysieke gezondheid voor ieder mens makkelijk toegankelijk zou moeten zijn. De wachtlijsten voor de GGZ zijn veel te lang, persoonlijke coaching is duur en basiskennis over mentale en fysieke gezondheid leren we veel te weinig op school. Om iedereen deze kennis te bieden, maken we onze masterclasses lekker goedkoop. Alles wat wij aanbieden heeft hoge kwaliteit en is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en onze uitgebreide ervaring.

 5. Kan ik in termijnen betalen?
  Deze masterclass is zo goedkoop dat je hiervoor niet in termijnen kunt betalen. Bij de grotere cursussen die we online gaan zetten, kan dit natuurlijk wel.

Algemene vragen over de masterclasses en cursussen van De Levenskeuzeclub

1. Waarom zitten er ook oefeningen met beweging in het traject? En wat kan ik daarvan verwachten?
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ken je dat misselijke gevoel wanneer je een belangrijke presentatie moet geven? Of buikpijn als je ruzie hebt met je partner of goede vriend(in)? Wanneer je je lichamelijk lekker voelt, ben je vaak vrolijker en andersom. Daarnaast geeft ons lijf duidelijk signalen af over hoe het met ons gaat, hoe we ons voelen en wat we wel of niet willen. Als je die signalen leert herkennen en begrijpen, wordt het maken van keuzes voor je levensgeluk nog makkelijker. We leren je deze signalen te herkennen met oefeningen uit o.a. mobiliteit (hoe je lichaam beweegt) en dans. Het niveau van de oefeningen passen we aan jou lijf en vragen aan.

2. Jullie richten je op ondernemers, maar dit ben ik (nog) niet. Zijn de masterclasses en training ook geschikt voor mij?
Ja, de meeste masterclasses en cursussen die wij bieden zijn zeker ook geschikt voor jou. Wees welkom! Mentale en fysieke gezondheid zijn belangrijk voor ondernemers en niet-ondernemers. Als we een masterclass of cursus aanbieden die specifiek alleen geschikt is voor ondernemers, zullen we dit er expliciet bij zetten, beloofd :). 

3. Is het traject geschikt voor mij als ik gediagnosticeerd ben met een psychische stoornis of ernstige mentale klachten heb?
Onze trajecten zijn niet geschikt voor het verhelpen van ernstige psychische klachten en zijn geen vervanging voor behandeling bij een psycholoog/psychiater. We raden je aan om hiervoor behandeling te zoeken  (www.tabootreatment.nl). Wel kunnen onze cursussen en masterclasses een nuttige aanvulling zijn in het leren over jezelf en het mentaal en fysiek gezond blijven in de toekomst. Twijfel je of een cursus van ons geschikt is voor jou, kun je altijd even met ons  overleggen per mail: info@delevenskeuzeclub.nl of stuur ons een DM via Instagram @delevenskeuzeclub.

4. Wordt het traject vergoed (via een verwijzing van de huisarts)?
Onze trainingen worden niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Wie weet in de toekomst als preventie weer als belangrijker wordt gezien 😉