Masterclass: Leer keuzes maken

Pizza of pasta?
Kinderen of wereldreis?
Huis kopen of bedrijf opzetten?

Je zelfvertrouwen, focus en energie vergroten? Leer dan de kunst van het kiezen!

Er is geen levensfase wanneer je meer belangrijke keuzes moet maken, dan in de twintig en dertig. ‘Wil ik kinderen?’, ‘Welke studie wil ik doen?’, ‘Wil ik ondernemen of in dienst?’, ‘Ga ik op reis of koop ik een huis?’, ‘Wat voor partner is goed voor mij?’. Hiernaast heb je ook nog de dagelijkse keuzes als ‘Pizza of pasta?’, ‘Sporten of Netflix?’ en ‘Gezelligheid of slapen?’. Je neemt honderden, zo niet duizenden, beslissingen per dag, dus “ik kan het niet” bestaat niet, maar moeite met kan je wel onnodig zeeën aan tijd en energie kosten die je aan veel leukere of nuttigere dingen kunt besteden. Vermijding en de spanning van niet kiezen kan je zelfs serieuze mentale en/of fysieke klachten opleveren. 

Herken jij een of meerdere van deze lasten:

* Vastlopen en piekeren door geanticipeerde spijt:
Wat nou als je de verkeerde keuze maakt en dan een fantastische kans mist? Of achter komt te lopen en opzichte van je omgeving? Als je achteraf toch liever voor die andere persoon of carrière was gegaan en nu spijt hebt?

*Kansen misloopt:
Je doet te lang over het maken van een keuze, waardoor deze aan je voorbijgaat. Of je kiest niet, waardoor fantastische kansen niet op je pad komen die je wel had gehad als je ervoor was gegaan. Of je bent zoveel tijd bezig geweest met de voor- en nadelen afwegen dat je geen tijd meer had voor actie.

* Moeite met prioriteiten stellen:
Je voelt je overweldigd door alle keuzes die je moet maken en die gaan allemaal door elkaar heen lopen. Waar moet je beginnen? Aan steeds meer kanten voel je getrek, maar jij merkt te bevriezen en hebt steeds het gevoel op de verkeerde dingen te focussen

*Gebrek aan zelfvertrouwen en twijfelen over wie je bent:
Het meeste overkomt je gewoon. Zonder beslissingen te nemen, zal je je snel stuurloos voelen en worstelen om duidelijke doelen te stellen of een richting in je leven te vinden. Wie ben je en wat wil je?

* Problemen met je partner en/of vrienden:
Besluiteloosheid kan het moeilijk maken om compromissen te sluiten, maar een gezonde relatie kan niet zonder. Daarnaast kan het voor de ander onveilig voelen als je bijvoorbeeld niet kiest om wel of geen moeite te stoppen in de relatie of niet kiest voor open communicatie (oftewel vermijdt).

* Stress en angst of somberheid:
De keuzes die je nog moet nemen stapelen zich op en er blijven maar nieuwe vraagstukken op je af komen. Dat stemmetje in je achterhoofd is het ene moment wat stiller dan het andere moment, maar blijft je altijd lastigvallen. Niet kiezen geeft stress, maar verkeerd kiezen ook. Wat nu?

 

Na de masterclass ben je hier veel beter in:

* Je bouwt zelfvertrouwen op:
Het nemen van beslissingen alleen al geeft je een goed gevoel over jezelf, al is het spannend. Als je achteraf de ‘goede’ keuze blijkt te hebben gemaakt, voelt dit lekker. Als je de ‘foute’ keuze hebt gemaakt, leer je hiervan én bouw je zelfvertrouwen dat je hiermee kunt omgaan. Hierdoor is een ‘foute’ keuze in de toekomst minder eng. Kortom, als je kiest, bouw je zelfvertrouwen op, wat ook de uitkomst. Eigenlijk is niet kiezen de enige fout die je kunt maken.

* Je wordt effectiever en efficiënter:
Door sneller keuzes te leren maken, ben je minder tijd kwijt met wikken en wegen en piekeren, dus dit scheelt tijd en energie. Daarnaast loop je minder kansen mis en kom je vaak zekerder op anderen over, waardoor je vaak ook nog meer kansen gegund worden.

* Je weet beter wie je bent:
Het proces van keuzes maken dwingt je om na te denken over jouw waarden, doelen en prioriteiten in het leven. Dit bevordert je zelfbewustzijn en helpt bij het creëren van een leven dat daadwerkelijk bij jou als mens past. Je neemt eigenaarschap over je eigen toekomst, i.p.v. dat het je overkomt, en dat gevoel overgeleverd te zijn wat je nou weer overkomt, verdwijnt.

* Je doet nieuwe ervaringen op, dus je leert:
Door keuzes te maken en de gevolgen ervan te ervaren, leren je waardevolle lessen over wat goed werkt en de volgende keer beter kan. Door oefening bouw je skills, ervaring en kennis op.

* Meer focus:
Je kunt besluiten wat voor jou echt prioriteit heeft en je hierop concentreren. Je kunt je energie richten op doelen en activiteiten die je vooruit helpen, in plaats van je tijd verspillen aan twijfelen en piekeren. Daarnaast verdwijnt dat irritante, afleidende stemmetje in je achterhoofd die je steeds doet herinneren aan het twijfelonderwerp.

* Ontspanning:
Onzekerheid, twijfel en piekeren leveren spanning op. Keuzes maken verlicht dit én geeft je meer zelfvertrouwen dat je tegenslag aankan, wat aanvullend voor nog meer ontspanning zorgt. Daarnaast heb je meer tijd voor ontspanning, omdat je deze niet besteedt aan twijfelen. 

 

Veel gestelde vragen

1. Waarom zitten er ook oefeningen met beweging in het traject? En wat kan ik daarvan verwachten?
Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ken je dat misselijke gevoel wanneer je een belangrijke presentatie moet geven? Of buikpijn als je ruzie hebt met je partner of goede vriend(in)? Wanneer je je lichamelijk lekker voelt, ben je vaak vrolijker en andersom. Daarnaast geeft ons lijf duidelijk signalen af over hoe het met ons gaat, hoe we ons voelen en wat we wel of niet willen. Als je die signalen leert herkennen en begrijpen, wordt het maken van keuzes voor je levensgeluk nog makkelijker. We leren je deze signalen te herkennen met oefeningen uit o.a. mobiliteit (hoe je lichaam beweegt) en dans. Het niveau van de oefeningen passen we aan jou lijf en vragen aan.

2. Wordt het traject vergoed (via een verwijzing van de huisarts)?
Onze trajecten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Verzekerde zorg is bedoeld voor mensen met (het vermoeden van) een psychische stoornis.
Heb je wel een verwijzing van je huisarts? Dan ben je voor vergoede zorg van harte welkom bij Taboo Treatment, de praktijk van onze psycholoog (www.tabootreatment.nl).

3. Is het traject geschikt voor mij als ik gediagnosticeerd ben met een psychische stoornis of ernstige mentale klachten heb?
Onze trajecten zijn niet geschikt voor het verhelpen van ernstige psychische klachten. We raden je aan om eerst hiervoor behandeling te zoeken en kunnen je waarschijnlijk helpen bij Taboo Treatment, de behandelpraktijk van onze psycholoog (www.tabootreatment.nl). Na een succesvolle behandeling verwelkomen we je graag bij De Levenskeuze Club. Mocht je al een diagnose hebben en je hebt goed met je klachten leren omgaan in behandeling, dan ben je ook van harte welkom! Twijfel je of je klaar bent voor ons traject, kun je altijd even met ons telefonisch overleggen.